În 1906, economistul italian Vilifredo Pareto a făcut faimoasa observație că 20% din populație deținea 80% din proprietăți în Italia. Aceasta a fost apoi generalizată de economistul de origine română, Joseph M. Juran, în principul Pareto sau regula 80/20. Pentru afaceri, principiul se aplică mai ales ca 80% din vânzări vin de la 20% din clienți. Și, într-adevăr, uitându-ne mai în profunzime la consumatorii cu venit peste medie, am descoperit o piață distinctă cu impact disproporționat pentru veniturile curente și cele viitoare: Populația Pareto.
Populația Pareto reprezintă top 20% după venit din publicul comercial general. Fiecare țară are o populație Pareto, consumatorii cei mai valoroși care generează o cotă disproporționat de mare din cifra de afaceri în cele mai multe categorii de consum. Ei sunt, de asemenea, și forța motrice pentru adoptarea de noi produse și servicii.
Înțelegerea lumii lor oferă contextul esențial pentru alegerea grupurilor țintă, rafinarea strategiilor de portofoliu, introducerea de noi produse și servicii, poziționare de brand, strategii de preț și de comunicare.
Raportul Pareto provine dintr-o experiență avansată în dezvoltarea de propuneri câștigătoare pentru consumatori cu venit peste medie. Un proiect complex, realizat în 5 stagii distincte ce ne oferă posibilitatea de a descoperi și înțelege Populația Pareto prin comparație cu Publicul Comercial General din mai multe puncte de vedere:
- Cine sunt ei, cum sunt ei diferiți de populația generală?
- Cât de mult câștigă aceștia și cum își folosesc banii?
- Ce îi motivează? Care le sunt dorințele și fricile?
- Cum își iau deciziile în materie de cheltuieli?
- Cum văd banca ideală, mașina ideală, băutura ideală, etc.?
- Care este atitudinea lor față de carieră, parenting, timp liber?
- Care le sunt sursele de informare și alegerile media?
- Care este abilitatea lor de a fi trendsetteri?
- Ce cred / simt / fac în legătură cu a trăi în România?
Dincolo de comparația dintre Populația Pareto și Publicul Comercial General, stadiul de analiză avansată a dus la identificarea unor perspective extrem de valoroase:
În primul rând, Populația Pareto nu este omogenă. De fapt, am identificat 5 subgrupe bazate pe motivațiile și nevoile lor:
Appreciation Seekers (Caută Apreciere), Ambitious Achievers (Ambițioșii), YOLO/FOMO (Spontanii), Easy Goers (Boemii) și Dedicated Caregivers (Grijulii si Dedicații). Fiecare subgrup are răspunsuri diferite la întrebările de mai sus. Portretele acestora devin instrumente indispensabile pentru strategii de portofoliu, de brand și de produs.
În al doilea rând, am învățat că 83% din Early Adopters fac parte din Populația Pareto. Acest grup este critic în succesul lansărilor de noi produse și servicii, și prin urmare am asamblat un capitol special despre adopția inovației. Acesta include portretele Early Adopters, Early Majority ți ce-i diferențiază de restul oamenilor.
Ca atare, Raportul Pareto oferă un nivel de informații excepțional de bogat pe diverse nivele de analiză, pentru utilizatori potențial diferiți. Am organizat raportul în produse distincte ce pot fi achiziționate separat bazându-te pe nevoile tale.
Citește mai departe: Care raport este mai potrivit pentru tine?